Kac Wawa

Kita Koguta

Kita Koguta mieści się w samym sercu Warszawy, przy ulicy Kruczej 4/16. To idealne miejsce na spotkanie z przyjaciółmi. Można tu zabawić do rana lub tylko rozluźnić się przed docelową imprezą.

Co wypijemy?

Kita Koguta to miejsce typowe na drinkowanie. W menu znajdziemy autorskie drinki barmanów – na przykład Kita Maki, Ok’ruchy, B(e)zik, Barszcz w Ryjo czy Macharadża. Dla barmanów nie będzie też żadnym problemem skomponowanie unikalnego drinka, na specjalne życzenie klientów. Co ciekawe, na przybyłych gości czeka zawsze specjalna oferta cenowa.

Warto podkreślić, że drinki są tu naprawdę wyjątkowe. Barmani do ich sporządzenia wykorzystują naturalne składniki. Często to składniki „niemodne”, na pewno rzadko wykorzystywane do przyrządzania alkoholowych napojów. Przykładem może być nalewka z młodych pędów sosny, zielona herbata, syrop z jabłek z dodatkiem octu, wywar z lubczyku, macerat kminkowy czy sok ze świeżego ogórka.

Wszystko to w połączeniu z kuchnią molekularną. Nikogo nie dziwi już tutaj płonący drink czy ozdobna pianka z żelatyny.

To idealne miejsce dla tych, którzy szukają nowych doznań kulinarnych. I chociaż nie zamówimy tu obfitej kolacji to doświadczymy kosztowania pełnej gamy smaków. Drink z posmakiem pieczonej marchwi, kurze białko do wytrawnego napoju, szczypta paprykowej posypki czy nutka orzechowego masła mówi chyba wszystko. Osoby, którym znudziły się już klasyczne drinki powinny z całą pewnością zawitać do Kity Koguta.

Co zjemy?

Kita Koguta to nie bistro ani restauracja. To typowa pijalnia drinków. Na gości czeka jednak miłe zaskoczenie. Już na wejściu jako przegryzkę każdy otrzymuje kubek popcornu.

Atrakcje

Kita Koguta to nie tylko miejsce na wyborne upojenia alkoholowe. W lokalu organizowane są wydarzenia specjalne. Oprócz wieczorów z muzyką na żywo, można tutaj oglądać najlepsze horrory i komedie czy premiery najlepszych klipów. Cyklicznie odbywają się tutaj degustacje trunków, najczęściej whisky.

Ile wydamy?

Za jednego drinka zapłacimy od 15 do 30 złotych. To niewygórowane ceny, patrząc na talent barmanów. Tworzenie każdego alkoholowego napoju to prawdziwy pokaz.

Ciekawostka

Menu lokalu jest bardzo skromne, ale przy barze dostrzec można niezliczoną wręcz ilość fikuśnych drinków. Wszystko dlatego, że większość z nich komponowana jest na indywidualne życzenie klienta. Obsługa kelnerska lub barman pyta po prostu o kulinarne gusta i na tej podstawie przyrządza trunek.

Co ciekawe, o ile jest to możliwe ze względu na formę przygotowania, większość drinków można zamawiać na wynos.

Kita Koguta czynna jest codziennie. W weekendy jest tu bardzo tłoczno, to jedno z kultowych już miejsc na „barowej” mapie Warszawy. Jeśli nie chcemy się tłoczyć, warto zarezerwować wcześniej stolik. Na szczęście jest taka możliwość.

Lokal posiada własną stronę internetową, gdzie zamieszcza wszelkie aktualności. Na profilu najbardziej znanego portalu społecznościowego poznacie zaś obecne promocje cenowe i zapowiedzi wydarzeń specjalnych. Warto co jakiś czas do nich zaglądać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.